Brigádnikov prihlasuje a odhlasuje zamestnávateľ

12.08.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Zamestnanci-dohodári, napríklad brigádnici počas leta, po skončení výkonu práce na Slovensku nemajú povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Povinnosti počas výkonu práce a pri jeho skončení plní za nich zamestnávateľ.
Zamestnanci-dohodári počas letných brigád z príjmu z dohôd platili poistné na sociálne poistenie. Poistné za nich odvádzal zamestnávateľ, jeho povinnosťou bolo prihlásiť dohodára do Sociálnej poisťovne i odhlásiť ho.
Ak študent počas letných prázdnin uzavrel dohodu o brigádnickej práci študenta na území Slovenska a z tejto dohody si u zamestnávateľa neuplatnil tzv. výnimku z postavenia zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, mal povinnosť platiť z dosiahnutého príjmu poistné na dôchodkové poistenie. Poistné na dôchodkové poistenie pozostáva z poistného na starobné poistenie (4 %), z poistného na invalidné poistenie (3 %), o ktoré bol jeho príjem znížený.
Študenti, ktorí si u zamestnávateľa určili jednu dohodu o brigádnickej práci študentov ako výnimku, do sumy mesačného zárobku 66 eur (do dovŕšenia 18 rokov veku) alebo do sumy 155 eur (po dovŕšení 18 rokov) poistné na dôchodkové poistenie neplatili. Ak hranicu zárobku prekročili, poistné na dôchodkové poistenie platili len z prekročenej čiastky. Poistné z príjmu študenta odvádzal zamestnávateľ, jeho povinnosťou bolo prihlásiť dohodára do Sociálnej poisťovne i odhlásiť ho. Sám študent nemá pri ukončení letnej brigády povinnosti voči Sociálnej poisťovni. 
 

Vyberte región